Smeren of niet smeren?

Ons gezicht krijgt gedurende ons leven heel wat te verduren: zon, make-up, kou en noem maar op. Het is echter ook een van de belangrijkste uiterlijke zaken van een vrouw. Daarom is het van groot belang om goed voor ons tere huidje te zorgen. Het eerste waar veel mensen aan denken is het aanbrengen van een hele serie crèmes en serums. Er wordt ons van alle kanten verteld dat we onze huid moeten hydrateren en verzorgen en topmodellen komen regelmatig in reclames vertellen dat *de crème van merk X* de reden is van hun schitterende huid. Maar is dit wel zo? En is als dat smeren wel zo goed voor onze huid?

'Crème is overbodig, UV beschermer noodzakelijk'

Sommige huidtherapeuten zijn erg stellig: crèmes smeren is overbodig. Het huid heeft een prima mechanisme om zichzelf te voeden en te 'smeren'. Door deze taak van de huid over te nemen (en te vervangen door “vochtinbrengende crèmes” etc.), worden deze huidcellen lui en zal het natuurlijke mechanisme steeds minder goed zijn werk doen. Zet twintig vrouwen op een rij en vraag wat voor huid ze hebben. 90% zegt waarschijnlijk gevoelig. Zet twintig mannen op een rij en stel dezelfde vraag, en het antwoord zal voor 90% 'normale huid' zijn. Er wordt ons veel te veel aangepraat door merken, reclames en beautybloggers die menen niet zonder een bepaalde crème te kunnen. Dagelijks een dagcrème, nachtcrème, serum, oogcrème en noem maar op zijn veel te veel van het goede. Een degelijke UV bescherming is wél noodzakelijk.

'Smeren is goed'

Toch horen we van schoonheidsspecialisten vaak het tegenovergestelde. “Oh mevrouw, u moet echt beter gaan smeren”. De huid bevat bepaalde stoffen en door huidveroudering zal er een tekort aan deze stoffen optreden. Door te smeren met de juiste crèmes, kun je de concentratie van deze stoffen weer op peil brengen. Toch kan een crème huidveroudering niet tegengaan, hoogstens ietwat vertragen. Daarnaast is het maar de vraag of je inderdaad de juiste creme hebt voor jouw huid. Er zijn talloze cremes die allemaal beloftes maken, maar negen van de tien keer worden deze niet nagekomen.

Conclusie? Ja, dat is lastig. Er zijn teveel factoren en er is te weinig gedegen onderzoek dat bewijst of smeren, dan wel niet smeren, een bewezen positief resultaat heeft. Of je huid goed gedijt bij een crème of juist zonder crème is tevens afhankelijk van je dna, genen en lifestyle. Zo zijn roken en alcohol geen zaken die je huid ten goede komen. Totdat er goed onderzoek is verricht zal het antwoord dus een beetje in het midden blijven.